05 - Útvar v Lesoparku

0:50 Night Vale CZ 0 Comments


Zavřete oči. Nechte má slova vás chlácholit. Jste v bezpečí.

Vítejte v Night Vale.



Zdejší historici protestují proti odstranění Útvaru V Lesoparku, Který Nikdo Nebere Na Vědomí Ani O Něm Nemluví. Zatímco jejich protesty byly překaženy tím, že je nikdo nebere na vědomí ani o nich nemluví, uspěli – systémem gest a grimas – v předání zprávy o tom, že ať je Útvar cokoli, a má jakýkoliv účinek na přilehlá sousedství, je to význačná památka v Night Vale a měl by proto být chráněn.

Útvar sám nepodal žádný komentář – pouze tlumené sténání a rosolovité chvění. Městská Rada nepodala žádný důvod k odstranění útvaru, avšak prohlásila, že všechny práce v Lesoparku se týkaly vytváření místa pro nové houpačky, plochy vhodné pro pikniky a kruh krvavých kamenů, v případě čehož se všichni shodneme, že se jedná o pozitivní příspěvek pro komunitu.

Družstvo Farmářských Trhů Night Vale dnes ohlásilo, že po patnácti letech začnou prodávat ovoce a zeleninu. Prezident rady Farmářských Trhů Tristan Cortez řekl, že nedávné zákaznické ankety ukázaly, že nakupující mají dost prázdných pick-upů a prodejních stánků lemujících Radniční parkoviště každé nedělní ráno v létě a na podzim.

Cortez sdělil, že výzkum poukázal, že zákazníci mají větší šanci zboží nakoupit, pokud je zboží dostupné a na prodej, a že nakupující na Zelných trzích a v Potravinách mají sklony kupovat jídlo. Cortez řekl, že rozhodnutí prodávat jídlo na Farmářských Trzích bylo kontroverzní, vzhledem k tomu že mnozí členové Rady Družstva a podílníci mají dojem, že prodej ovoce a zeleniny bude narušovat jejich probíhající utajené domácí špionážní operace.

Při žádosti o komentář, náš zdroj uvnitř Tajné Policie pouze ztěžka dýchal do telefonu, zatímco klepal doteď nerozluštěný kód do sluchátka.

Michaelu Sandero, začínajícímu quarterbacku Night Valeskýh Škorpionů, podle všech hlášení narostla druhá hlava. Není dosud známo, zda je to následek dříve hlášených úderů blesku, či snad další podivná náhoda v podivném životě tohoto dítěte.

Znalí lidé říkají, že ta nová hlava vypadá lépe a že je chytřejší, než ta první, a i Michaelova matka podala oznámení indikující, že se jí líbí více než její syn, a že bude měnit hodnocení na veřejné „Které z mých dětí mám nejraději“ tabuli před svým domem.

Sandero se nevyjádřil, protože nebyl zastižen. 

Pravděpodobně.

Ani jsme se nesnažili.

Přátelé, posluchači; máme tu v Night Vale opravdový problém s tarantulami. Mnozí obyvatelé volali, aby nahlásili, že negramotnost, nechtěná těhotenství a násilné činy jsou na vzestupu v komunitách tarantul. Dohled Nad Zvířaty řeší tento problém skrz vzdělávací odpolední programy „Nauč Pavouka Číst – Zastav Šílenství“.

Zájemci o dobrovolnickou činnost ať stojí ve svých vanách a brečí, dokud to vše nezmizí.

Nic nezbyde.

Už se můžete uklidnit.

Ššššššš.

Klid.

A nyní, zpráva od našich sponzorů

Máte dost svého domova? Plné zuby útěchy? Přijďte do Díry na Opuštěném Pozemku vzadu za Ralphem a schulte se s Námi.

Kdo jsme? Dobrá otázka.

Přijďte do Díry na Opuštěném Pozemku vzadu za Ralphem a schulte se s Námi.

Proč chceme, abyste přišli? Proč utrácíme peníze za tento vysílací čas? Rozumíme, že jste zmatení.

Ale: Díra, Opuštěný Pozemek, U Ralpha, choulit se, My.

Cena je nízká-nízká. Jednejte dnes. Nebo zítra. Ve středu ne. Středa se Nám nehodí.

Nevadí, dochází nám čas, tak jen přijďte dolu do Díry na Opuštěném Pozemku vzadu za Ralphem a schulte se s Námi.

Nebo něco.

Zpět k běžně naplánovanému programu.

Dámy a pánové, nebudete věřit, co se ke mně doneslo. V našem malém městečku byla viděna celebrita!

Stařenka Josie a jeden z jejích andělských přátel údajně viděli Ritu Hayworth tankovat benzín v benzínce Fuel ’n Go nad bowlingovou dráhou. Rita Hayworth, dámy a pánové! Tady, v Night Vale. Věřili byste tomu?  Stařenka Josie řekla, že Rita vypadala trošku starší, mírně obézní a podstatně více Hispánkou, ale anděl ji ubezpečil, že je to vskutku Rita. Je to nakonec anděl… on to musí vědět, že? Páni. Rita Hayworth. Tady, v Night Vale. Jen si to představte.

Další zprávy k Útvaru Dříve V Lesoparku, Který Nikdo Neber Na Vědomí A Ani O Něm Nemluví; vypadá to, že se Městská Rada, ve své nadlidské milosti a vše zřící slávě, rozhodla přesunout Útvar přímo před budovu našeho rádia, kde pokračuje být tím, co se dá popsat pouze jako… nepopsatelné.

Komentář Útvaru není dostupný, protože jsem nemohl najít nikoho ochotného s ním promluvit… nebo se mi jen podívat do očí, když jsem jej zmínil. Napadlo mě, že jsem možná jediný, kdo jej vidí.

Teď když nad tím přemýšlím, nikdy mě ani nenapadlo zkontrolovat, zda mám mikrofon připojen k jakémukoliv nahrávacímu či vysílacímu zařízení.

A je možné, že jsem sám v prázdném vesmíru, promlouvám k nikomu, nevím, že svět drží vzhůru jen mé mylné představy a můj klidný sytý hlas.

Více k tomuto příběhu a jak se vyvíjí, říkám, možná jen sám sobě.

Komunitní divadlo Night Vale vyhlašuje konkurz na své podzimní představení „Jednou Na Tomto Ostrově“. Zájemci z řad milovníků divadla ať přinesou pasovou fotografii a životopis do auditoria Rekreačního Centra ve čtvrtek v noci.

Všichni účastníci konkurzu musí předvést minutový monolog a zazpívat jednu píseň. Pokud máte zájem o klavírní doprovod, přineste si s sebou noty. Účastníci konkurzu dále budou muset provést chladné čtení a dát vzorek krve a stolice spolu s povinným testem ozáření radiací, co bude následovat konkurz.

Nezpívejte nic od Jižního Pacifiku. Nabádáme zájemce z řad nebílých menšin, aby se hlásili, protože Komunitní Divadlo Night Vale je zaměstnavatel nabízející rovnocennou příležitost. Také, herci s výcvikem v odstřelování na dlouho vzdálenost, FORTRAN počítačovým programováním a excelentní schopností přežít v přírodě jsou plus.

Závěrečný výběr herců pro role bude vyhlášen vzducholodí.

Nikdo se nikdy nic nedoví.

Pokračování situace na Farmářských Trzích dříve zmíněné v našem vysílání. Všechno je úplně stejné jako když jsme o tom naposled hlásili. Nejsou tady žádné nové informace.

Posluchači, přemýšlíte někdy o měsíci? Včera v noci jsem seděl venku a díval se na měsíc a napadlo mě, ví vůbec někdo co ta věc je zač? Jsou o něm nějaké studie? Šel jsem se zeptat Carlose, ale nikdo ho neviděl od toho děsného ostříhání vlasů od zrádného Tellyho.

Měsíc je zvláštní, co? Je tam, a tam, a najednou není. A vypadá, že je fakt daleko nahoře. Dívá se na nás? A pokud ne, co sleduje místo toho? Je tam něco zajímavějšího než my? Hej, sleduj nás, měsíci! Možná nejsme vždycky nejlepší představení ve vesmíru, ale snažíme se.

Tohle byl dnešní Vědecký Koutek Zajímavostí Pro Děti.

Když už jsme u toho, Školní Distrikt Night Vale ohlásil drobné změny v osnovách základních škol. Jsou následující:

V odpověď na reakce rodičů, hodiny dějin se budou zásadněji soustředit na čtení z učebnic a tradiční zkoušení, namísto střelby ostrými náboji.

Geologie je přidávání nového druhu kamene na základě toho, že už dlouho nikdo nic takového neudělal. Nový typ kamene je „vimbee“ a je kategorizován dle své bledě modré barvy a skutečností, že je celý jedlý. Body budou uděleny prvnímu studentovi, který objeví jeho skutečný exemplář.

Matematika a Angličtina si vyměňují názvy. Jejich osnovy zůstanou naprosto stejné.

Astronomie bude provádět hodiny dívání se na hvězdy, ale nyní s páskami přes oči pro každého účastníka, aby byli uchráněni před existenční hrůzou z nicoty.

Dále, Pluto bylo prohlášeno fiktivním.

Všechny třídy budou vybaveny alespoň jedním učitelem fyzicky přítomným po celou vyučovací dobu. Astrální projekce nesmí být použity v žádné třídní situaci.

Nakonec, jako přídavek k současné nabídce cizích jazyků španělštiny, francouzštiny a upravené sumerštiny, školy budou nabízet dvojitou španělštinu, zvláštní španělštinu, Koptskou španělštinu, ruštinu a neupravenou sumerštinu.

A nyní, pokračování našeho dřívějšího vyšetřování zda jsem doslova jediná osoba na světě, mluvící na sebe v záchvatu šílenství způsobeném mou neschopností přiznat si tragédii mé existence.

Leland, náš nejnovější stážista, mi nedávno přinesl hrnek kávy. Už není v mém zorném poli, ale já stále mám hrnek kávy, která je dobře připravená a dává mi dostatečné povzbuzení, abych pokračoval ve zvažování této hrozivé možnosti.

Je možné, že jsem si jen představil Lelanda, a zapomněl, že jsem si tento šálek kávy připravil sám? Ale pak, kdo vypěstoval tuto kávu? Odkud byla tato káva pořízena?

Ah, Leland je zpět v místnosti. Mává na mě – ahoj, Lelande – a říká… počkat, co to bylo, Lelande?

Aha.

Říká, že Útvar se změnil na roztaveně rudou a způsobuje drobné vzdušné víry před dveřmi naší stanice rádia. Zjevně je tam zvuk mnoha hlasů skandujících, jako by to byla armáda vydávající válečný pokřik, než pokropí destrukcí naši vyschlou malou osadu.

Oh?

Přestal křičet, a teď něco zběsile píše na kus papíru.

Musím říct, Lelandova existence, spolu s tím, že konečně promluvil O Útvaru, Který Nikdo Nebere Na Vědomí Ani O Něm Nemluví, mě velmi ubezpečil o mém osamělém a solipsistickém bdění zde u tohoto mikrofonu.
Podává mi tu poznámku – díky, Lelande – jen se podívám… ahh!

Píše se tu, že Městská Rada věří, že příčinou násilné reakce Útvaru Dříve V Lesoparku, Který Nikdo Nebere Na Vědomí Ani O Něm Nemluví je, že jsem jej bral na vědomí a mluvil jsem o něm, což jej rozzuřilo. Nabádají mě, abych o něm přestal mluvit a nikdy to znova nedělal a výměnou jej přesunou někam jinam, abychom měli opět přístup k přední nakládací oblasti.

Po krátkém uvážení … jsem se rozhodl přijmout nabídku Rady, protože jsou důvěryhodní vůdci starající se o naši lepší budoucnost, a také proto, že Leland byl právě vypařen zvláštním červeným světlem vycházejícím od vchodu do stanice.

A tak, bez dalšího povyku, nikdy víc nezmiňujíc nic co nemáme, přejděme na počasí.



Ahoj, posluchači.

Ve žhavých novinkách, nebe. Země. Život.

Bytí jako neměnný stav s obzory narození se a smrti v mlhavé dálce.

Nemáme o čem mluvit. Nikdy tu ani nebylo. Slova jsou zbytečná trápení. Výrazy jsou jen ztráta času. Jakákoliv komunikace je jen zakňučení ve tmě.

Dámy, pánové, posluchači, vy.

Teď promlouvám, avšak nic neříkám. Vydávám jen zvuky, a jak se stává, ty jsou organizovány do slov, a vy byste na ně neměli brát zřetel.

Bohoslužba za Lelanda bude nádherná. Budeme házet květiny a brečet. Bude pohřben v jídelně, jak je zvykem. Jeho rodina přijde a budou bloumat nad kávou, jako bychom měli odpovědi.

My nemáme odpovědi. Nejsem si jist, zda vůbec máme otázky. Rozhodl jsem se nebýt si jist ničím.

Tohle je Cecil, jako obvykle, mluvící k vám metaforicky za Komunitní Rádio Night Vale.

A rád bych řekl co nejmlhavějším způsobem a bez žádných skutečných důsledků či náznaků objektivního významu:

Dobrou noc, posluchači. Dobrou noc.


Dnešní pořekadlo: Milion dolarů není super. Víte co je super? Bazilišek.  

0 komentářů: