03 - Vedení Stanice

15:22 Night Vale CZ 0 Comments

Arktida je osvětlena půlnočním sluncem. Povrch měsíce je osvětlen tváří země. Naše městečko je také osvětleno, a to světly nad námi, které nemůžeme vysvětlit.

Vítejte v Night Vale.




Deník Night Vale oznámil, že omezí provoz na pondělní až čtvrteční výtisky. Čtvrteční Deník tedy bude pojmenován Víkendová edice a v soboty budou novinové stánky - povětšinou plné důležitého tisku – zaplněny dvouprocentním mlékem.

Na otázku „Proč mléko?“ řekla Leanne Heart, vydavatelská editorka Deníku, „Je důležité, abychom udrželi nezaujatý přístup k novinovému zpravodajství.“

Obchodní Sdružení Night Vale s hrdostí ohlašuje nový Night Valeský Stadion, hned vedle Night Valeského Přístavu a Nábřežní Rekreační Oblasti. Stadion bude moci pojmout 50 000 diváků, ale bude uzavřen všechny noci roku krom 10. listopadu, kdy se koná každoroční Přehlídka Zahalených Postav, během které se všechny naše oblíbené zlověstné Zahalené Postavy – ty které číhají pod skluzavkou na hřišti Night Valeské Základní, ty které se setkávají pravidelně v Psím Parku, i ty které občasně veřejně kradou děti (a z důvodu, který nikdo nechápe, my jen stojíme poblíž a necháme je to dělat) – všechny z nich se budou promenádovat hrdě skrze Night Valeský Stadion.

Řeknu vám, s tím vším novým vybavením to vypadá na opravdovou podívanou.

A potom to vypadá na nekonečnou a temnou dobu plnou ozvěny po těch zbylých bezvýznamných 364 dní roku.

A opět v naší rádiové stanici nastal čas domlouvání nových smluv s managementem stanice! Vždycky je to zajímavá doba. Je zjevné, že nemůžu zacházet do detailů, ale domlouvání se je obtížné, když vám nikdy není dovoleno ani krátce pohlédnout na to, s čím se domlouváte.

Staniční management zůstává po celou dobu zavřen ve svých kancelářích, a komunikuje s námi pouze skrz zapečetěné obálky, které jsou na nás plivány zpod dveří jako slupky semínek slunečnice skrz zuby. Poté, abyste odpověděli, prostě tak nějak křičíte na zavřené dveře a doufáte, že vás management slyší.

Občas je skrz mléčné sklo vidět pohyb, ohromné tvary, co se přesunují, podivné úponky, co se švihají vzduchem.

Architektonicky vzato, zjevná velikost kanceláře managementu nedává fyzicky smysl, vzhledem k velikosti budovy, ale těžko říct, vážně, protože nikdo ještě tu kancelář samotnou neviděl – jen její průsvitnost.

Podívejte, asi jsem toho řekl až příliš. Vidím na chodbě, že tam právě vletěla obálka. Modlím se, aby to nebylo další HR přeučovací sezení v Tmavé Krabici. Fuj!

Ale co můžu říct? Jsem v srdci zpravodaj. Nemůžu nezpravovat.

No, teda… Přejděme k výhledu na příští týden. Vaše předpověď odstínů nebe na každý den.

Pondělí: tyrkysová. Úterý: hnědošedá. Středa: drozdí vajíčka. Čtvrtek: tyrkysově hnědošedá. Pátek: uhelný prach. Sobota: uhelný prach s možností indiga pozdě odpoledne. Neděle: nicota.

Městská Rada mě požádala, abych vám připomněl o naší snaze uklízet odpadky. Night Vale je náš domov. A komu by se líbily odpadky poházené ve vlastním domově? Dejte je do odpadkového koše, posluchači! A pokud uvidíte někde něco ležet, zvedněte to a vyhoďte to. Přispějte svým dílem.

Tedy, až na případy kdy jsou odpadky označeny malými červenými vlaječkami. Rada mě požádala, abych vám připomněl, že žádné odpadky označené červenou vlajkou nemáte zvedat, ani se k nim přibližovat.

Pamatujte na slogan! „Bez vlajky? Do tašky! Červená vlajka? Utíkejte!“

Posluchači, přichází k nám nespočet zpráv o tom, že knihy přestali fungovat! Zdá se, že po celém Night Vale knihy prostě přestali fungovat. Vědci momentálně studují jednu z těchto rozbitých knih, aby zjistili, jestli mohou porozumět tomu, co se tady stalo.

Přesný problém je nyní nejasný, ale některá použitá slova zahrnovala ‚jiskry,‘ ‚pach masa,‘ a ‚smrtelné plyny.‘ Pro vlastní bezpečí se prosím nesnažte otvírat žádnou knihu, dokud nebudeme mít více informací o podstatě a příčině těchto problémů.

Městská Rada vydala jen stručné prohlášení naznačující, že jejich postoj ke knihám se nezměnil, a že, jako vždy, věří, že knihy jsou nebezpečné a nedoporučované a že by neměly být uchovávány v soukromých domech.

Další varování pro obyvatele Night Vale: zdroje tvrdí, že obchod Použité a Zlevněné Sportovní Potřeby na Flintově ulici je zástěrka pro Světovou Vládu. To je založeno na rozsáhlé studie lokace, a také proto, že má přistávací plochu pro černé helikoptéry, kde černé helikoptéry pravidelně přistávají a vzlétají. Celkem neobvyklé, pro obchod s použitým a zlevněným sportovním zbořím. Vyslali jsme našeho stážistu Chada, aby zkusil koupit tenisovou raketu – a už se nám neozval po několik týdnů.

Což mě přivádí k tomuto:

Rodičům Stážisty Chada: s lítostí vás informujeme, že váš syn byl ztracen při službě komunitnímu rádiu a že se nám bude stýskat a nebude nikdy zapomenut. Ať se všichni cítíte požehnáni, že máte tu rodinu, co máte, a pokud se poohlížíte po sportovních potřebách, zkuste Play Ball hned vedle naší stanice komunitního rádia Night Vale! Play Ball je zástěrka jen pro Šerifovu Tajnou Policii, a tudíž jí můžete plně důvěřovat.

Larry Leroy, tam na kraji města, hlásí, že Vlezlá Hrůza dnes přišla do Night Vale. Nejprve ji cítil jen jako slabou předtuchu, pak rostoucí obavu, a nakonec smrtelnou paniku. Přesunula se z něj na jeho zaměstnance na Parkovišti, kteří se krčili za svými auty a vzhlíželi v obavách na prázdné nebe.

Nijak to nezasáhlo Stařenku Josie, pravděpodobně kvůli její andělské ochrance, ale rozšířilo se to odtamtud do zbytku celého města, až jsme se všichni chvěli v očekávání hrozivých věcí, jež jsme nemohli předvídat.

Já sám jsem úplně ztuhnul, ale to taky mohlo být kvůli domlouvání smluv se staničním managementem, a kvůli té odporné obálce co jsem právě dostal.

Taky, bojuji s Lymskou boreliózou.

Mezitím Vlezlá Hrůza přešla, nejprve opustila Larryho Leroye, tam na okraji města, a pak parkoviště, kde se všichni vrátili k nabízení lehce ojetých vozů za dostupné ceny, a nakonec, zbytek z nás, kteří se mohli vrátit k životu s vědomím, že kterýkoliv okamžik můžeme žít či zemřít, a že nemá cenu hádat, co bude.

Momentálně není známo, kam Vlezlá Hrůza půjde příště, doufáme, že do Desert Bluffs. Zasloužili by si to.  

Dva posluchači s ostřížím zrakem hlásí, že Carlos, náš vědecký návštěvník, byl vidět, jak si nechával ostříhat své nádherné, nádherné vlasy. Nechával si své překrásné vlasy okmásat! Ostříhat! Nakrátko! Tak moc nakrátko své dokonale tvarované brilantní hlavě.

Posluchači, víte, že nejsem drbna, ani když jde o zdejší celebrity, ale prosím, vysvětlete mi, proč by se Carlos zbavoval, decimoval, kterékoliv části svých hustých černých vlasů… a nesmíme opomenout ty důstojné, ač předčasné, stopy šedin na spáncích.

Který zrádný holič by svolil k takové podlosti? Kdo by vzal peníze, či měl bezduchou radost, za to že připraví naši malou komunitu o tak jednoduchou, však důležitou věc jakou je nechutné obdivování Carlosova dech beroucího účesu?

Zprávy od dvou nebojácných zdrojů tvrdí, že to byl Holič Telly. Telly, co má rád sporty a vyvěšuje plakáty hřebenů. Holič Telly se zdá být tím, kdo zradil naši komunitu.

Holič Telly.

Je to Holič Telly, na rohu Páté Southwest a Staré Pižmové ulice, s červenobílým rotujícím sloupkem a cedulí ‚U Telllyho‘.

Telly má asi 5 stop 9 palců[1], malý knírek, a notný pivní břich. Mluví s přízvukem a pošklebuje se. Holič Telly ostříhal Carlosovy překrásné vlasy. To tvrdí zprávy.

Telly.

No, než se dám dokupy, podívjme se na dopravu.

Ó, páni!

No, to vypadá fakt dobře.

Jo.

Aaaano.

Jo, tady to taky nevypadá špatně.

No, tamten pán by měl zpomalit! Není to závod, příteli! Každopádně, ne doslova.

To byla doprava.

A nyní malá vsuvka redakce.

 Nežádávám o laskavosti, drazí posluchači, to víte. Ale nyní vás všechny žádám, abyste zahájili písemnou kampaň staničnímu managementu, který nebyl… nadšen mou diskusí o jejich fyzických atributech a chování a nyní vyhrožuje, že zruší můj pořad, či možná i můj život, nadobro. Slova, co použili, byla… poněkud nejasná.

Je zjevné, že vaše dopisy nebudeme moci dodat přímo managementu, protože nikdo ještě nikdy neotevřel jejich dveře, ale můžeme křičet obsah dopisů zvenku kanceláře a předpokládat anatomii co zahrnuje uši a že uslyší, co jim chcete sdělit.

Takže, pokud se vám líbí tento program, a chtěli byste slyšet víc, tak my potřebujeme slyšet od vás. Nechte svůj hlas znít před čímkoliv, co se skrývá a čeká za zatemněnými dveřmi kanceláře.

Hm, omlouvám se, drazí posluchači. Budeme zpět hned po slovíčku od našich sponzorů.

Následující úsek vám přináší Pizza Bic Rigo!

Posluchači, jsme hrdí, že máme Big Rica jako sponzora našeho programu. Nenajdete lepší pizzerie v celém Night Vale, než je Big Rico.

Pár nocí zpátky jsem se zastavil u Big Rica. Měl jsem chuť na vynikající kousek pizzy. A protože je Big Rico jediná pizzerie v Night Vale, která do základů neshořela v nevyřešeném arzenovém případu (a zmínil jsem se už, že jsou i nejlepší pizzerie ve městě?), objednal jsem si od Rica jeden klínek s dvěma autentickými přísadami. 

A páni, jak jsem byl spokojený. Příchuť byla lahodná. Chuť byla také lahodná. A byl teplý, ten klínek pizzy.

Bylo mi řečeno, že i Zahalené Postavy tam chodí na jídlo; obsluha vypadá, že trochu odvrací své prázdné pohledy.

Dokonce Městská Rada nabízí svou zvonivou podporu Big Ricovi.

Všichni občané Night Vale jsou povinni jíst u Big Rica jednou za týden. Nečinit tak je přestupek.

Pizza Big Rico. Nikdo nedělá klínek jako Big Rico, lidičky! Nikdo.

A nyní, sladcí, sladcí posluchači…. Počasí.

[„Bill and Annie“ Chuck Brodsky]

Zdravím publikum rádia.

Přicházím k vám zpod mého stolu, kam sem zatáhnul mikrofon a kde se v tento moment schovávám schoulený do klubíčka.

Psali jste dopisy? To byste už nikdy víc neměli dělat.

Vedení stanice otevřelo své dveře poprvé, co si pamatuji, a nyní se potuluje po budově.

Nevím, jak přesně vedení vypadá, protože jsem se uchýlil k úkrytu pod stolem a mohu jen doufat, že nenaslouchají tomu, co se právě odehrává, nebo je můj osud zpečetěn.

Slyším jen takové klapavé kroky a slabé syčení – jakoby unikala pára.

Stážista se šel podívat, co že management chce, a nevrátil se. Pokud jste příbuzní Jerryho Hartmana, odpoledního operátora Night Valeského Komunitního Rádia, s lítostí vám musím oznámit, že je pravděpodobně mrtev nebo trvale je jeho tělo vstřebáno managementem!

Bude se nám stýskat po obou stážistech, Jerrym i Chadovi, ale jistě je uvidíme na Soutěži v Napodobování Mrtvých Občanů k Díkuvzdání, která se letos bude konat v zaměstnaneckém salonku pod Night Valeským Obchodním Centrem od 11:00 ráno do 9:45 večer. Na baru se bude dát platit hotově a budou tam dvě hrací pole pro Twister.

Zkusím se podívat, jestli bych stihl utéct ke dveřím.

Pokud už o mě neuslyšíte, potěšení bylo na mé straně.

Dobrou noc, Night Vale. A na shledanou!

Dnešní pořekadlo: V pekle je zvláštní místo. Je opravdu v kurzu. Velmi exklusivní. 



[1] 175cm

0 komentářů: