07 - Týden Historie

12:46 Night Vale CZ 0 Comments


Je to skoro hotovo. Konečně je to skoro hotovo. 

Vítejte v Night Vale. 


Jak moc dobře víte, drazí posluchači, je tu Týden Dějin Night Vale, během kterého se všichni dozvíme něco málo o tom, co učinilo naše chaotické městečko takovým, jaké je. Nebo, jak zní oficiální motto vydané Městskou Radou, „Přehrabujte se v černých zákoutí minulosti, než ta pohltí vaši křehkou přítomnost.“


V zájmu občanské participace se Komunitní Rádio Night Vale zapojí s krátkými lekcemi o zajímavostech z dějin našeho městečka, počínaje 4000 před našim letopočtem. 

Archeologové věří, že se jedná o datum nejdřívějšího lidského osídlení zde v Night Vale.  Málo zůstalo po těchto prastarých obyvatelích, až na pár jeskynních maleb jejich vesničky a způsobů lovu, a temných siluet, jež je zpovzdálí pozorovaly. Nelidské mihotající se siluety, které si nikdy nepřiblížily ani nevzdálily, avšak o kterých přítomnosti se vědělo, i když se sedělo se zavřenýma očima, schouleni v kožešinách a společnosti nahé kůže dalšího člověka.

Nebo tak nějak dedukuji z důkazů.

Z těchto nástěnných maleb dnes už zbyly jen šmouhy, poté co se je jejich původní nálezce pokusil odstranit tlakovou myčkou, protože z náboženských důvodů nevěřil na minulost. 

A nyní zprávy:

Turistická Rada Night Vale žádá, kohokoliv, kdo je zodpovědný za telepatické útoky na turisty, prosím přestaňte.

Podle výkonné ředitelky TRNV Madeline LeFleur se objevily dva oddělené případy za jeden týden, kdy se celé vyhlídkové autobusy rozječely v nespoutané hrůze, a pokusili se oslepit se pomocí srolovaných „Navštivte v Night Vale!“ brožur – vše k naprostému zmatku řidiče autobusu.

LeFleur dodala, „Zrovna jsme ty brožury natiskly.“

LeFleur tvrdí, že turistika je každoročně zdrojem desítek tisíců dolarů pro Night Vale, a že pýchou městečka je jeho pohostinnost. Říká, že pokud rodiny s dobrým srdcem cestují do Night Vale, jen aby jejich podvědomí byly obtěžovány nezapomenutelnými zjeveními, horory pohřbenými tak hluboko, až jsou vcelku nepopsatelné, odhalujíc úplně nesnesitelné nové pravdy, pak s jistotou nemůžeme očekávat návrat těchto lidí… natožpak, že zanechají dobré Yelp hodnocení zdejších podniků. 

Město žádá obyvatele o pomoc při odhalování, kdo nebo co způsobuje tyto psychologické poruchy. Turistická rada nabízí štěňata jako odměnu za informace k tomuto případu.

Nebo, i kdybyste žádné informace neměli, město vás žádá, abyste si i tak přišli pro štěně nebo dvě. 

Vážně.

Obecní kanceláře v centru města jsou jimi zamořeny. Na stromech, ve stěnách, v trámech… hubitelé jsou úplně odráženi touto záplavou.

Prosím pomozte.

Je to už několik týdnů co někdo v Night Vale naposled viděl Apačského Stopaře – ten běloch, co všude nosí nepřesnou a hrozivě urážlivou indiánskou čelenku. Nebyl viděn, co začal vyšetřovat Velký Řev, který byl slyšen na poště, a slova psaná krví uvnitř.

Také, celá struktura jeho domu zmizela, a plácek, kde stával, je teď idylicky vesnickou loukou, na kterou děti ze sousedství v žádném případě nevstoupí z důvodů, jež nejsou schopny vysvětlit. 

Myslím, že mluvím za všechny v komunitě, když říkám, že je dobře, že jsme se zbavily té zdejší potupy. Celé městečko kvůli němu vypadalo ignorantské a rasistické.

A nyní budeme pokračovat s naší speciální přílohou Týdnem Historie Night Vale.

Rok 1745:

První běloši dorazili do Night Vale. To tehdy ještě nebylo Night Vale, ale jen další kus ohromné beztvaré pouště. Avšak myslím, že se všichni shodneme, že ať poušť byla jakkoli ohromná a beztvará, ta část, která se posléze stala Desert Bluffs byla pravděpodobně příšerná a ošuntělá v porovnání s naší.

V každém případě, vypráví se, že skupina průzkumníků přišla do oblasti, která se měla stát Night Vale, rozhlédli se a okamžitě se vydali hledat místo, kde je víc vody a možná i nějaké stromy. 

Poté další tři skupiny průzkumníků udělaly to samé.

Nakonec, jedna skupina průzkumníků se po sobě podívali, pokrčili rameny a kecli si tady s věcmi… a tak bylo hrdé město založeno. 

A nyní doprava.

Zaměstnanci Oddělení Veřejné Bezpečnosti budou tento týden přemalovávat dopravní pruhy na dálnici. Běžné bílé čáry a dvojité žluté pruhy budou nahrazeny barevnými keramickými mozaikami znázorňujícími nespokojené Jihoamerické dělníky hromadně povstávající proti tyranské kapitalistické nadvládě.

Ochranné ocelové bariéry kolem zatáček na cestách budou odstraněny, aby bylo místo pro několik opravdu nádherných a provokativních siluet z řeznického papírů znázorňujících sebemrzačení z otrokářských dob, hloubajících nad několika stoletími pomalé genocidy a dehumanizace západními imperialisty, vyprojektované současnou umělkyní, drahou Karou Walker.

A také, výjezdy patnáct až sedmnáct na Route 800 budou uzavřeny po následující dvě soboty kvůli Filmovému Ohlédnutí s Lee Marvinem opakujícím se každé dva roky. Takže si prosím dávejte pozor na skupiny pracovníků, zpomalte, a nezapomínejte dát spropitné šéfům směn OVB. Dvacet procent vašich najetých kilometrů je standart. Absence spropitného je důvodem k opotřebení cest ve Spojených státech. 

Rok 1824:

První sněm Vesnické Rady Starších, předchůdců Městské Rady. Představte si je: karmínové róby a měkké koruny z masa (jak bývalo v tehdejších dobách zvykem), tvoříc základy nádhery dnešního Night Vale.

Mnohé elementy dnešních moderních městských postupů byly vynalezeny v tom jediném tříhodinovém sněmu, včetně členství v Městské Radě (od té doby neměněno), rozkošně Byzantský daňový systém (spolu se systémem brutálních pokut za chyby), a oficiální městská píseň, zaříkadlo a zasténání. Všechny záznamy o tomto sněmu byly zničeny a… podle zprávy, která je mi právě teď podávána, mám se zítra ráno hlásit na Radnici pro reedukaci.

A jéje. 

Výsledky nedávných průzkumů obyvatel Night Vale byly zveřejněny tento týden. Studie objevila rozšířenou nespokojenost s veřejnou knihovnou našeho městečka. A, po zvážení faktů, je snadné pochopit proč.

Veřejně přístupné počítače s připojením k internetu jsou zastaralé a pomalé. Výpůjční doba čtrnácti dní není ani zdaleka dost dlouhá k přečtení delších knih, uvážíme-li každodenní zaneprázdněnost našich životů.

Míra smrtelných úrazů vysoce převyšuje národní průměr u veřejných knihoven. Kruh krvavých kamenů v knihovně vypadá, že nebyl spravován či čištěn už nějaký čas. Máme zprávy o přízraku bez tváře pohybujícím se v sekci Biografií, odstřelujíc osamělé návštěvníky jeden po jednom. 

A také, sekce Biografií je mimochodem příšerně malá a je podezřele organizovaná – obsahuje jen 33 výtisků oficiální biografie Helen Hunt a žádné jiné knihy.

Odshora dolu, veřejná knihovna je hanba našeho malebného městečka a já můžu jen doufat, že Městská Rada s tím brzy něco udělá, než začnu doufat, že ten přízrak bez tváře učiní knihovně přítrž stejně násilně a tajemně jako jeho mnohé oběti. 

Včera večer Night Valeská Střední vyhrála odvetný zápas proti Desert Bluffským Supům. Dvouhlavý quarterback Michael Sandero připisuje vítězství pomoci od Andělů! Andělé neústupně odmítají jakoukoliv spoluúčast při hře. Etická komise školního distriktu oznámila, že prošetří všechny možné „Andělské zásahy.“

Když už jsme u toho, Night Valeská Střední Škola se vybavuje detektory kovu, a jak rodiče, tak studenti jsou pobouřeni. Mnozí rodiče, s nimiž jsme mluvili, říkali, že studenti NVSŠ jsou dlouhodobými příjemci UZI a pušek vydávanými stínovou vládou, a dále tasery a průraznou municí. Rozhodnutí Školní Rady zavést detektory kovu podle rodičů ovlivní práva na utajované operace, jako třeba rozsáhlé ilegální operace obřích megakorporací a zkorumpovaných světových vůdců oprávnit nošení zbraní náctiletými paramilitantními zástupci.

Školní Rada oponuje, že studie ukázaly, že zbraně rozptylují vyučující od vyučování, a že studenti, kteří nosí zbraně do tříd, s vyšší pravděpodobností tyto zbraně použijí, na rozdíl od studentů beze zbraní. Školní Rada říká, že střelba ve školách může jen a pouze komplikovat kvalitní vzdělávání. 

No… ač riskuji, že se stanu součást příběhu, drazí posluchači, mohu snad říct, že Školský Distrikt Night Vale překračuje hranice, když nám říká, zda mohou či nemohou naše děti být ozbrojovány aktivisty v utajení? Měla by to být snad práce školy říkat, „Ne, dítě, ve třídě nesmíš mít granáty ani útočné pušky“? Já myslím, že ne!

Od začátku listopadu všichni studenti NVSŠ budou vstupovat do školy skrz detektory kovu. Jakékoli nalezené palné či jiné zbraně budou zabaveny a drženy v kanceláři právního zástupce do konce vyučování, kdy si je studenti mohou opět vyzvednout.

Opravdu, posluchači, co bude následovat?  Odstranění verše „Sláva paprskům, sláva ó těm vědoucím paprskům, co vedou naše životy, naše srdce, naše duše; sláva ó nejvyšší těm všemocným paprskům“ ze Slibu Věrnosti?! 

Vraťme se k jinému klíčovému okamžiku v historii Night Vale.

Rok 1943:

Jako součást vojenské povinnosti se občané Night Vale rozhodli věnovat zaklínání. Mladí, staří, muži i ženy, všichni se shromáždili u svých krvavých kamenů a zaklínali za vítězství Spojených Států. 

Zatímco nějaké zásluhy se musí přiznat strategickému plánování Velitelství U.S. a statečnému boji amerických vojáků, nejváženější učenci věří, že zaklínání v Night Vale bylo rozhodujícím faktorem v eventuálním vítězství Ameriky nad mocnostmi Trojspolku.

Městská rada vztyčila sedmiposchoďový památník v Lesoparku, na kterém to bylo napsáno velkými neonovými písmeny… dokud je federální žaloba nepřinutila to sundat.

A nyní, slovíčko od našich sponzorů.

To slovo je kapr

Další část našeho zkoumání příběhu v Night Vale minulých se odehrává v budoucnosti.

Rok 2052:

Potomci Temného Řádu sestoupí, zjistí, že špatně načasovali proroctví, a znovu se povznesou. Sedmé Obležení Velkého Chrámu Night Vale bude bouřlivě pokračovat. Mor bzučících vředů zabije tisíce a svým bzučením bude otravovat tisíce dalších.

Městská rada odhalí svou skutečnou tvář a sní polovinu populace Night Vale.

Kladné hodnocení radního se bude pohybovat kolem čtyřiceti procent… což bude překvapivé, vzhledem k tomu že už přes třicet let nikdo nebyl radním. 

A nyní počasí!


Obchodní Sdružení Night Vale dnes oznámilo, že Night Valeský Přístav a Nábřežní Rekreační Oblast nebyla doopravdy něčím, co skutečně existovalo, ale namísto toho byla halucinací sdílenou populací celého městečka. V tomto případě jsou hrdí na to, že mohou prohlásit, že nebyli poškozeni žádným krachem v podnikání, a že hlášená ohromná množství peněz ztracená na budování nábřežních budov v poušti byly jen výplody naší společné představivosti. 

Doporučují konzultaci se Snářem pro určení, co přesně vize na téma „Night Valeský Přístav“ může znamenat. Také říkají, že pokud náhodou narazíte na Nábřežní budovy tam v poušti, přesně kde si pamatujete, že stály, a pokud budou vypadat naprosto reálné, jak tam stojí opuštěné a neužitečné jako v den kdy byly postaveny, tak to jen stále máte halucinace a měli byste vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nebo člena Městské Rady, aby na vás mohl výt, pokud jste vyznavači Staré Víry, a nevěříte v moderní medicínu. 

A jako náš poslední příběh tohoto týdne z historie Night Vale, ohlédněme se na velmi nedávnou minulost. 

Včera:

Na snídani jsem měl cereálie, na oběd sendvič, na večeři steak. Auty se jelo, auty se nejelo. Slunce vydalo výkřik světla a poté, po několika hodinách přemýšlení, tiše stáhlo svůj výrok.  

Stařenka Josie vykopala bednu ze stinného kouta své zahrady a přenesla ji, schoulenou v náručí jako dítě či choulostivou výbušninu, do jiné části zahrady, kde ji opět pohřbila.

Neznámá osoba provedla něco, co nikdo jiný neviděl, povahy a rozsahu, jež je nemožné určit, a výsledku, jež bude ztracen v chaotickém řetězu příčin a následků, jímž je historie.

Ale co je nepodstatnější, my všichni – my všichni tady v Night Vale, v Americe, na světě, na utajených základnách na orbitě – my všichni jsme přežili další den. Překonali jsme čas od jednoho konce dvanáctky po další bez zastavení.

Skvělá práce, my všichni! Skvělá práce, lidé co prožíváte čas. Prožívači času! Skvělá práce!

A od tohoto okamžiku v historii, toho, co se teď odehrává…

Dobrou noc.

Dnešní pořekadlo: Někde musí být 3:23 odpoledne. Možná ve vesmíru? 



0 komentářů: