01 - Pilot

14:15 Night Vale CZ 2 Comments


Přátelská pouštní komunita, kde slunce pálí, měsíc je překrásný, a tajemná světla se nám míhají nad hlavami, zatímco všichni předstíráme spánek.

Vítejte v Night Vale.


Ahoj, posluchači.

Pro začátek jsem byl požádán, abych přečetl toto krátké hlášení:

Městská Rada oznamuje otevření nového Psího Parku na rohu Earlovy a Sommersetské, poblíž Ralpha. Chtěli by všem připomenout, že psi nesmí do Psího Parku. Lidé nesmí do Psího Parku.

Je možné, že v Psím Parku uvidíte Zahalené Postavy.

Nepřibližujte se k nim. Nepřibližujte se k Psímu Parku.

Plot je elektrifikován a vysoce nebezpečný. Snažte se nedívat na Psí Park a především se nijak dlouho nedívejte na Zahalené Postavy. Psí Park vám neublíží.

A nyní, zprávy.

Stařenka Josie, tam poblíž Parkoviště, říká, že se jí zjevili Andělé. Řekla, že byli deset stop vysocí, zářící, a jeden z nich byl černý. Řekla, že jí pomohli s různými domácími pracemi. Jeden z nich jí vyměnil žárovku – světlo na verandě. Nabízí k prodeji starou žárovku, které se dotkl Anděl. Byl to ten černý Anděl, jestli to pomůže vás nalákat. Pokud máte zájem, kontaktujte Stařenku Josie. Je tam poblíž Parkoviště.

Dnes přijel do města nový muž. Kdo to je? Co po nás chce?  Proč je jeho účes tak perfektní a překrásný? Proč má tak perfektní a překrásný plášť? Říká, že je vědec. No… my všichni byly vědci tehdy nebo onehdy v našich životech. Ale proč teď? Proč sem? A co plánuje dělat s těmi všemi jističi a bzučícími elektrickými zařízeními v té laboratoři co si pronajal – ta hned vedle Big Ricovy Pizzy?

Nikdo nedělá pizzu jako Big Rico. Nikdo.

Jen připomínka všem rodičům: promluvme si o bezpečnosti, než vezmete své děti hrát si v buších a písečných pustinách. Musíte jim dát dostatek vody, zajistit že poblíž je strom co vrhá stín, a hlídat barvy helikoptér.

Jsou neoznačené helikoptéry kroužící nad vámi černé? Pravděpodobně Světová Vláda. Ten den není radno si hrát.

Jsou modré? To je Šerifova Tajná Policie. Dobře pohlídají vaše děti a sotva kdy nějaké vezmou.

Jsou pomalovány komplexními malbami znázorňující dravé ptactvo v lovu? Nikdo neví, co jsou tyhle helikoptéry zač nebo co chtějí. Nechoďte si hrát. Vraťte se domů a zamkněte dveře, dokud Šerifova Tajná Policie nezanechá na vašem zápraží karafiát na znamení, že nebezpečí pominulo. Zacpěte si uši pro vymazání výkřiků.

Také si pamatujte: Gatorade je vlastně sodovka, takže dávejte dětem obyčejnou čistou vodu a možná kousky pomeranče, až si půjdou hrát.

Komerční linkové letadlo prolétávající zdejším vzdušným prostorem dnes zmizelo, jen aby se objevilo v tělocvičně Night Valeské Základní během basketbalového tréninku, závažně narušujíc tento trénink. Tryskáč ryčel v malé tělocvičně jen po zlomek sekundy. Než stihl srazit nějaké hráče nebo nářadí, opět zmizel. Tentokrát, zjevně, napořád.

Zatím není známo zda, či jak, to ovlivní herní plán Night Valeských Horských Lvů, a také zda to může být práce jejich zahořklých rivalů, Desert Bluffských Kaktusů.

Desert Bluffs se neustále snaží ukázat se se svými zdobenými uniformami, lepšími svačinami před zápasem, a možná i přemístěním komerčního letadla do naší tělocvičny, ve snaze pozdržet trénink alespoň o několik minut.

Hanba, Desert Bluff. Hanba.

Nový vědec – už víme, že se jmenuje Carlos – svolal obyvatele města. Má ostrou čelist a zuby jako armádní hřbitov. Jeho vlasy jsou dokonalé, a my všichni jej nenávidíme a zoufáme si a milujeme jeho nádherné vlasy.

Stařenka Josie přinesla kukuřičné muffiny, které byly ucházející, ale chyběla jim sůl. Řekla, že Andělé vzali všechnu její sůl na Zbožnou misi a ještě nestihla koupit další.

Carlos nám řekl, že jsme zdaleka vědecky nejzajímavější komunita v U.S. a že sem přišel studovat, co se tady vlastně děje. Zubil se, a všechno na něm bylo dokonalé, a já se v ten okamžik zamiloval.

Vládní agenti z Nejasné Avšak Hrozivé Vládní Agentury v pozadí vše sledovali. Bojím se o Carlose. Bojím se o Night Vale. Bojím se všechny, chycené mezi tím co ví a tím co ještě neví, že neví.

Dnes ráno jsme obdrželi tiskovou zprávu. Obchodní Sdružení Night Vale s hrdostí ohlašuje otevření zbrusu nového Night Valeského Přístavu a Nábřežní Rekreační Oblasti. Na jejich pozvání jsem nedávno byla v těchto zařízeních a můžu vám říct, že je to naprosto špičkové a překrásné.

Robustní nákladní oblasti vyrobené z ekologických po-spotřebitelských materiálu, dřevěný chodníček pro chodce, spousta stánků připravená pro zdejší pouliční prodavače jídla a kupce, aby je přeměnili v čilé veřejné tržiště.

No, jsou tu jisté obavy kvůli skutečnosti, že jsme uprostřed pouště, a na nábřeží není žádná opravdová voda. A to je jistě nedostatek, to souhlasím.

Kupříkladu, z dřevěného chodníčku je zatím výhled na pouštní keře a kamení. Obchodní Sdružení nedodalo žádná specifická řešení tohoto problému, ale ujistili mě, že nový přístav Night Vale opět nakopne.

Možná počkejte na bleskové záplavy a namiřte si to tam pro úplnou nábřežní zkušenost.

Zdejší oddíl NKÚ (Národního Kontrolního Úřadu) prodává nálepky na nárazníky jako součást své kampaně na získání peněz. Jeden poslali i naší stanici, aby získali nějakou tu publicitu. A protože jsme tady pro službu komunitě, s radostí vás s tím vším seznámím. Nálepky jsou vyráběné z pevného kvalitního vinylu a píše se na nich:

Zbraně nezabíjejí lidi.
Není možné být zabit zbraní.
Jsme nepřemožitelní zbraněmi a je to zázrak.

Postavte se před vchodové dveře a zakřičte „NKÚ“ pro objednání kterékoliv.

Carlos a jeho tým vědců varuje, že jeden z domů v nově zbudovávané Pouštní Zátoce za základní školou vlastně neexistuje.

„Vypadá, jako že existuje,“ vysvětlují Carlos a jeho dokonalé vlasy. „Jako že je přímo tam, když se tam podíváte. A je mezi dvěma dalšími identickými domy, takže by víc smysl dávalo, kdyby tam byl, než nebyl.“

Říká ale, že provedli experimenty, jež potvrdily, že ten domů tam jistě není. Nyní vědci stojí ve skupinkách na chodníku před neexistujícím domem, a sází se, kdo půjde zaklepat na dveře.

Velké zavytí bylo včera slyšet od Night Valeské Pošty. Zaměstnanci pošty zapírají jakékoli informace, avšak kolemjdoucí popisují zvuk trochu jako zvuk lidské duše ničené pomocí černé magie.

Indiánský stopař – no, nevím, jestli jste v poslední době toho chlápka viděli. Je to ten co vypadá, že má Slovanské předky, ale nosí Indiánskou čelenku jako z rasistického kresleného seriálu, a tvrdí, že umí číst stopy na asfaltu. Objevil se na scéně a přísahal, že odhalí pravdu.

Nikdo mu neodpověděl, protože jen těžko ho může kdokoliv brát vážně, když nosí tu čelenku.

Světla. Viděna na obloze nad Arbym. Ne ten zářící znak Arbyho. Něco výš a ještě dál. Poznáme rozdíl. Nenecháme se napálit. Rozumíme té ‚světla nad Arbym‘ hře.

Vetřelci z jiného světa.

Dámy a pánové, budoucnost je tady a je asi 100 stop nad Arbym.

Carlos a jeho vědci v pozorovací stanici poblíž Route 800 říkají, že jejich seismické monitory ukazují divoké seismické posuny – což znamená, že by se země měla hýbat nahoru a dolu všude na okolo. Nevím jak u vás, ale země tady je v klidu jako krusta malé koule řítící se nekonečnou nicotou jen může být.

Carlos říká, že dvakrát zkontrolovali monitory a všechno perfektně pracuje. Jednoduše řečeno, vypadá to, že v Night Vale právě teď probíhá katastrofální zemětřesení, které ale absolutně nikdo necítí.

No, i tak si napište o proplacení pojistky. Uvidíte, co dostanete, ne?

Čas na dopravu, posluchači.

Policie momentálně vydává varování o přízračných autech na dálnici, těch autech viditelných jen z dálky dosahujících nepředstavitelnou rychlost a opouštějíc neznámé destinace pro destinace neznámější. Rádi by vám připomněli, abyste nezrychlovali po vzoru těchto zjevení, tento čin nebude považován za „následování toku dopravy.“

Naopak říkají, že je pravděpodobně bezpečnější sjednotit rychlost se záhadnými světly na obloze, poněvadž jakékoli entity či organizace za ně zodpovědné se ukazují jako opatrní a uvážliví řidiči.

A nyní, počasí.

[“These and More Than These" by Joseph Fink]

Vítejte zpátky, posluchači.

Slunce dnes nezapadlo ve správný čas, hlásí Carlos a jeho tým vědců. Jsou si tím celkem jistí. Zkontrolovali několikery hodiny a slunce definitivně zapadlo o deset minut později, než mělo.

Ptal jsem se jich, zda mají nějaká vysvětlení, ale nenabídli nic konkrétního. Povětšinou seděli v kruhu kolem stolních hodin, zírali na ně, mumlali si a vrkali.

Přesto, musíme být vděční, že slunce vůbec máme. Je snadné na to zapomenout v tomto horkém, horkém, horkém pouštním klimatu, ale bylo by to pro nás bez slunce mnohem složitější.

Příště až slunce vyjde, ať je to už v jakýkoli čas, věnujte moment vděku všemu tomu teplu a světlu, a ano, i tomu extrémnímu horku, jímž je naše pouštní komunita obdarována.

 Městská rada by vám ráda připomněla patra Nebe a hierarchii Andělů. Připomíná, že o nich vůbec nic nemáte vědět.

Struktura nebe a organizační charta jsou privilegované informace známy jen členům Městské Rady a i to jen pokud je to třeba. Prosím nemluvte a ani neberte na vědomí žádné Anděly, které můžete potkat, zatímco nakupujete u Ralpha, nebo v Bowlingové Dráze a Komplexu Arkád Pouštní Růže. Jen lžou a neexistují.

Hlaste všechna pozorování Andělů Městské Radě pro terapii.

A nyní, krátké oznámení služeb veřejnosti.

Aligátoři: můžou zabít vaše děti?

Ano.

Když jsme u toho, tohle bude trochu osobní.  Myslím, že nejlepší způsob jak umřít je být spolknut obrovským hadem. Nohama napřed a celý do slizkého chřtánu by dalo životu perfektní symetrii.

Co se týče Bowlingové Dráhy a Komplexu Arkád Pouštní Růže, majitel, Teddy Williams, hlásí, že našel vchod do rozsáhlého podzemního města na místě sběru kuželek Dráhy 5. Říká, že se tam ještě neodvážil; jen nakoukl na podivné věžičky a široké ulice.

Také nahlásil hlasy vzdáleného davu v hlubinách metropole pod povrchem. Zřejmě byl vchod odhalen, když se tam kuželkářská koule náhodou zakutálela, rachotíc dolu do města níže se zvukem, jež se ozýval na míle skrz nemožně obrovskou jeskyni.

Takže, víte, ať už to město má jakékoli obyvatele, už o nás ví, a asi od nich velmi brzy uslyšíme.

Carlos, dokonalý a nádherný, přišel do našeho studia během dřívější přestávky, ale odmítl zůstat na interview. Měl s sebou v ruce nějakou blikající krabici pokrytou dráty a trubkami. Říkal, že testuje místo na ‚látky‘.

Nevím, co látkami myslel, ale ta krabice jistě a hodně pískala a houkala. Když ji přiblížil k mikrofonu, zněla jako by se houf ptáčat právě probral. Úplně se zbláznila.

Carlos vypadal nervózně. Nikdy jsem ten pohled neviděl na někom s tak pevnou čelistí. Rychle odešel. Řekl nám, ať evakuujeme budovu. Ale kdo tu pak byl a sladce vám všem tam venku o tom povídal?

Vypadá to na další jasnou noc a pěkný večer pro Night Vale. Doufám, že vy všichni máte s kým to prospat. Nebo alespoň dobré vzpomínky toho druhu.

Dobrou noc, posluchači. Dobrou noc.

Dnešní pořekadlo: Dívejte se na sever. Pořád se dívejte. Z jihu nic nepřichází. 

2 komentáře:

  1. Ďakujem😍😍😍😍.za preklad som moc, moc šťastná, že sa do toho niekto pustil 😍😍😍

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný překlad, zrovna jsem si říkal, kdyby to tak někdo překládal do češtiny. Děkuji mockrát.

    OdpovědětVymazat